• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Mała kuchnia - TORTY

Porady Przepisy

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Biszkopt

Podzielę się z wami moim przepisem na biszkopt, który  zawsze wychodzi.

Biszkopt na tortownicę o rozmiarze 24 cm.

SKŁADNIKI:

- 6 jaj

- 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego)

- 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 450)

- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi.

- jedna łyzeczka proszku do pieczenia

- jedna łyżeczka cukru waniliowego 

 

WYKONANIE:

1. Żółtka oddzielamy od bialek.

2. Białka ubijamy na sztywno dodajac cukier ale stopniowo.

3. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na jednolitą masę. 

4. Mąkę pszenną,  mąkę ziemniaczaną lub skrobię oraz proszek do pieczenia przesiewamy do masy i mieszamy powoli łyżka drewnianą (nie mikserem).

5.Na końcu dodajemy cukier waniliowy. 

 

Gdy składniki wszystkie będą połączone wlewamy do tortownicy ( papierem do pieczenia wykładamy spód tortownicy nie boki).

 

Ciasto wkładamy do pieca nagrzanego do 180 °C na 30 - 35 minut.

 

03 listopada 2020   Dodaj komentarz
wypieki  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Sylwia30 | Blogi