• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Mała kuchnia - TORTY

Porady Przepisy

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Domowe pączki

SKŁADNIKI:

- 600 gr mąki pszennej 

- 250 ml mleka

- 80 gr roztopionego i przestudzonego masła

- 4 żółtka 

- 40 dag świeżych drożdży 

- 1 łyżeczka cukru waniliowego 

- szczypta soli

- 1 i 1/2 łyżka spirytusu 

 

WYKONANIE:

1. Zrobić rozczyn z drożdży,  łyżki cukru, łyżki mąki oraz     50 ml letniego mleka.

2. Kiedy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę składników wymienionych powyżej. 

3. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 

4. Następnie na kuchennym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm. 

5. Wycinamy otworem szklanki równe krążki.  Do każdego krążka dodajemy trochę marmolady i kulamy pączki. 

6. Gotowe wkładamy na rozgrzany olej i czekamy aż zarumienią się z jednej i drugiej strony.

 

Z podanych składników otrzymamy ok. 25 pączków. 

 

 

15 listopada 2020   Dodaj komentarz
pączki  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Sylwia30 | Blogi