Krem jak dawniej...
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1 – 1,5 szklanki cukru (Ja dałam 1,5 szklanki. Jeśli lubicie mniej słodkie kremy dodajcie tylko 1 szklankę cukru, zwłaszcza jeśli pomijacie alkohol – krem może wyjść zbyt słodki)
- 1,5 – 2 kostki masła bez dodatku oleju (300 – 400 g.)
- szczypta soli
- 50 ml. spirytusu lub wódki
- 1 duży cukier waniliowy (30 g.)
- 200 g. czekolady gorzkiej, mlecznej lub pół na pół (jeśli chcecie jasny krem może być również biała czekolada)
- szczypta soli
- 50 ml. spirytusu lub wódki
- 1 duży cukier waniliowy (30 g.)
- 200 g. czekolady gorzkiej, mlecznej lub pół na pół (jeśli chcecie jasny krem może być również biała czekolada)
WYKONANIE:
Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej (umieszczamy miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą, tak aby miseczka nie dotykała powierzchni wody) do momentu, aż masa zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła (ok. 15 minut). Po tym czasie zdejmujemy masę z ognia, nie przerywając ubijania od razu wstawiamy ją w większą miskę z zimną wodą i ucieramy masę mikserem do momentu, aż przestygnie.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko ją studzimy.
Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę (oba składniki muszą być w tej samej temperaturze). Następnie dodajemy do masy powoli (po jednej łyżce) masę jajeczną. Na koniec powolutku wlewamy spirytus.
Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.
Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.
Dodaj komentarz