Krem orzechowy do tortu.
SKŁADNIKI:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 150 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
-150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub dowolny alkohol
WYKONANIE:
1. Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. 2. Podgrzewać do zagotowania, nieustannie mieszając, by masa się nie przypaliła.
3. Trzymać na palniku przez chwilę, po czym zdjąć i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
4. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości.
5. Stopniowo dodawać masę orzechową, miksować na średnich obrotach. 6. Po dodaniu całej masy z orzechów wlać ekstrakt lub alkohol i po raz ostatni zmiksować do otrzymania jednolitego, puszystego kremu.
Krem jest gotowy. Przed wykorzystaniem do tortu, ciasta czy innego deseru, warto schłodzić go w lodówce.
Dodaj komentarz