Lustrzana polewa
Lustrzana glazura z dodatkiem mleka skondensowanego i glukozy:
SKŁADNIKI:
1.300 g czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej),
posiekanej
2. 150 ml wody
3. 300 g płynnej glukozy
4. 300 g cukru
5. 200 g mleka skondensowanego słodzonego
6. 20 g żelatyny w proszku
7. barwnik spożywczy
Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
WYKONANIE:
W garnuszku umieścić cukier, glukozę i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady, dodać barwnik spożywczy, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 – 35ºC .

Dodaj komentarz