• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Mała kuchnia - TORTY

Porady Przepisy

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Lustrzana polewa

Lustrzana glazura z dodatkiem mleka skondensowanego i glukozy:

SKŁADNIKI:

1.300 g czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej), 

   posiekanej       

2. 150 ml wody           

  3. 300 g płynnej glukozy   

4. 300 g cukru             

  5. 200 g mleka skondensowanego słodzonego 

 6. 20 g żelatyny w proszku     

   7. barwnik spożywczy

 

 

Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.

WYKONANIE:

W garnuszku umieścić cukier, glukozę i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady, dodać barwnik spożywczy, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 – 35ºC .

 

 

 

 

 

 

 



 

04 listopada 2020   Dodaj komentarz
Polewa  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Sylwia30 | Blogi