• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Mała kuchnia - TORTY

Porady Przepisy

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

TRADYCYJNY KREM MAŚLANY

SKŁADNIKI:

– 4 całe jajka,

– 1,5 szklanki cukru,

– cukier waniliowy,

– 2 kostki dobrego jakościowo masła,

– aromat zapachowy (arakowy, rumowy, migdałowy itd),

– kakao, kawa, biała czekolada itp (jeżeli krem ma być smakowy)

– opcjonalnie bakalie, orzechy – wedle uznania

WYKONANIE:

Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Kontynuujemy ubijanie do momentu roztarcia cukru, gdy nie będzie widać już drobinek. Dodajmy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Masło, które musi mieć temperaturę pokojową (wcześniej 2 h wyjmujemy je z lodówki) ucieramy malakserem. Powoli, po łyżeczce, dodajemy zimnej masy jajecznej. Gdy krem jest już gotowy, dodajemy aromat, czekoladę, bakalie itd. wedle uznania.

02 stycznia 2021   Dodaj komentarz
krem  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Sylwia30 | Blogi