TRADYCYJNY KREM MAŚLANY
SKŁADNIKI:
– 4 całe jajka,
– 1,5 szklanki cukru,
– cukier waniliowy,
– 2 kostki dobrego jakościowo masła,
– aromat zapachowy (arakowy, rumowy, migdałowy itd),
– kakao, kawa, biała czekolada itp (jeżeli krem ma być smakowy)
– opcjonalnie bakalie, orzechy – wedle uznania
WYKONANIE:
Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Kontynuujemy ubijanie do momentu roztarcia cukru, gdy nie będzie widać już drobinek. Dodajmy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Masło, które musi mieć temperaturę pokojową (wcześniej 2 h wyjmujemy je z lodówki) ucieramy malakserem. Powoli, po łyżeczce, dodajemy zimnej masy jajecznej. Gdy krem jest już gotowy, dodajemy aromat, czekoladę, bakalie itd. wedle uznania.