Biszkopt
Podzielę się z wami moim przepisem na biszkopt, który zawsze wychodzi.
Biszkopt na tortownicę o rozmiarze 24 cm.
SKŁADNIKI:
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 450)
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi.
- jedna łyzeczka proszku do pieczenia
- jedna łyżeczka cukru waniliowego
WYKONANIE:
1. Żółtka oddzielamy od bialek.
2. Białka ubijamy na sztywno dodajac cukier ale stopniowo.
3. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na jednolitą masę.
4. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną lub skrobię oraz proszek do pieczenia przesiewamy do masy i mieszamy powoli łyżka drewnianą (nie mikserem).
5.Na końcu dodajemy cukier waniliowy.
Gdy składniki wszystkie będą połączone wlewamy do tortownicy ( papierem do pieczenia wykładamy spód tortownicy nie boki).
Ciasto wkładamy do pieca nagrzanego do 180 °C na 30 - 35 minut.