Krem malinowy
SKŁADNIKI:
500 ml śmietany kremówki 250 g świeżych lub mrożonych malin 1 opakowanie galaretki 120 ml wody
WYKONANIE:
Jedno opakowanie galaretki o smaku malinowym rozpuścić w pół szklanki gorącej wody.
Wymieszać tak aby galaretka się rozpuściła.
Maliny zagotować i zrobić puree. Osobiście nie usuwam pestek, ale można to zrobić przelewając puree przez sitko.
Rozpuszczoną galaretkę (gorącą) wymieszać z malinowym puree. Odstawić do przestygnięcia.
Przestygnięte puree, takie które powoli już zaczyna się ścinać, wlewamy powoli do ówcześnie ubitej na sztywno śmietany.
Można mieszać ubitą śmietanę z puree ręcznie lub w robocie na najmniejszych obrotach. Od czasu do czasu zatrzymując robot aby zebrać mus ze ścianek naczynia.
Tak przygotowanym kremem przekładamy tort jeżeli składamy go w rancie. Jeżeli nie mamy rantu to trzeba poczekać aż krem stężeje zanim zaczniemy nim przekładać blaty