Mała kuchnia - TORTY
Porady Przepisy
SKŁADNIKI:
- 600 gr mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 80 gr roztopionego i przestudzonego masła
- 4 żółtka
- 40 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżka spirytusu
WYKONANIE:
1. Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki oraz 50 ml letniego mleka.
2. Kiedy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę składników wymienionych powyżej.
3. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Następnie na kuchennym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm.
5. Wycinamy otworem szklanki równe krążki. Do każdego krążka dodajemy trochę marmolady i kulamy pączki.
6. Gotowe wkładamy na rozgrzany olej i czekamy aż zarumienią się z jednej i drugiej strony.
Z podanych składników otrzymamy ok. 25 pączków.