Ah... ta młodość
Mała kuchnia - TORTY
Porady Przepisy
Porady Przepisy
Ah... ta młodość
Lustrzana glazura z dodatkiem mleka skondensowanego i glukozy:
SKŁADNIKI:
1.300 g czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej),
posiekanej
2. 150 ml wody
3. 300 g płynnej glukozy
4. 300 g cukru
5. 200 g mleka skondensowanego słodzonego
6. 20 g żelatyny w proszku
7. barwnik spożywczy
Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
WYKONANIE:
W garnuszku umieścić cukier, glukozę i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady, dodać barwnik spożywczy, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 – 35ºC .

SKŁADNIKI:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 150 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
-150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub dowolny alkohol
WYKONANIE:
1. Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. 2. Podgrzewać do zagotowania, nieustannie mieszając, by masa się nie przypaliła.
3. Trzymać na palniku przez chwilę, po czym zdjąć i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
4. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości.
5. Stopniowo dodawać masę orzechową, miksować na średnich obrotach. 6. Po dodaniu całej masy z orzechów wlać ekstrakt lub alkohol i po raz ostatni zmiksować do otrzymania jednolitego, puszystego kremu.
Krem jest gotowy. Przed wykorzystaniem do tortu, ciasta czy innego deseru, warto schłodzić go w lodówce.
Każda mama zasłużyła sobie po dłuższej nieobecności na tak słodką niespodziankę
Dziękuję za zaufanie.