SKŁADNIKI:
- 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 kopiata łyżka kakao - nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po
połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾
szklanki)¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki wody.
WYKONANIE:
1. Mąkę wymieszać ze skrobią i kakao w miseczce. 2. Przesiać przez sitko.
3. Odstawić na bok. 4. Oddzielić żółtka od białek.
5. Białka ubić na sztywną pianę.
6. Następnie dodawać stopniowo cukier. 7. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym
żółtku.
8. Przesianą mąkę i kakao dodawać porcjami do
masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką
lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się
składników.
9. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i
wodę, można dalej miksować robotem
kuchennym, ale na najmniejszych obrotach. 10.Miksować chwilę, tylko do połączenia się
składników).
11. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć
papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Dno
formy można również wysmarować masłem lub
margaryną i posypać bułką tartą lub
mąką).
12. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w
nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w
temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do
suchego patyczka. 13. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika
i pozostawić biszkopt na parę minut w
piekarniku.Gdy lekko przestygnie, wyjąć go z
piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić
do góry dnem na blat wyłożony papierem do
pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski
biszkopt.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Mała kuchnia - TORTY
Porady Przepisy